Çarşamba, Ekim 18, 2006

Türkçe Rap!? Nerden nereye..Bu Tartışma Bitmezzz!


Saçma sapan bir tartışma konusu yaratmak değil niyetim. Ama aslolan bir gerçek var ki o da inkar edilemez...Öncelikle şöle kısa bi tanımlayalım bakalım, rap neymiş...

Rap, bir müzik türüdür. Kökenleri 1970'lerin getto Amerika'sına dayanmaktadır. Amerika'nın varoş bazı eyaletlerindeki çetelerin birbirlerini islah amaçla buldukları hip-hop kültürünün müzik koludur.

Rap: müziğin temposuna uyarlanarak söylenen kafiyeli sözlerdir. Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört elementden biridir. Ve diger elementler DJ'lik, breakdance ve grafiti, hiphop'ı yeterince yaygın hale getiremediği için rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir. Rap sözcüğü daima bu aktiviteyi açıklamak için kullanılmamıştır. Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylemek Mc' lik olarak adlandırıldı. Rap terimi '79 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde hiphopla özdeşleşmiş gibi görünüyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)'tu, ki bu şarkı hiphop'ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçti.

Rap, 'Rhtym And Poetry' (Ritm ve şiir) olarak açılabilir ve çoğunlukla muhalefeti susturmak anlamında kullanılmaktadır.Rap tempoları ve müzik uyumu çok önemlidir. Rap'i icra eden kişiye MC (Master of ceremonies'in kısaltması) adı verilmektedir. Dünyada ilk rap yapmış kişi King Tim III (Personality Jock)'dır.

Rap'in Türkçedeki tam karşılığını 'Sert dille eleştirmek' olarak kabul edebiliriz. Zaten Rap'in altında bulunduğu çatı Hiphop da böyle sebeplerden doğmuştur.

Türkiye'de Rap ve Türkçe Rap

Türk kökenli ilk rap yapan isimler genel itibariyle Türkiye sınırı dışında kalan isimlerdir. Başta Avrupada en çok Türk'ü barındıran Almanya gelir. Almanyadan : Karakan, Cinai Şebeke, Erci-E bunların yanında Sirhot,Ceza,Maho-B,Rapor 2 gibi isimlerde mazilere eskilere dayanan rap müzisyenleridir. Türkçe sözlü rap başlamadan önce bu isimlerden raple uğraşanlar İngilizce,Almanca gibi diğer dillerde rap yapıyorlardı.

Kim ne derse desin Türkçe rap Cartel'le başlıyor! 1995 yılında Almanya 'dan Karakan, Cinai Şebeke ve Erci-E tarafından oluşturulan Cartel bir ilki gerçekleştirdi ve Türkçe sözlü Rap yaptı. İlk günlerde dinleyenleri inanılmaz bir hayret sarıyordu. Grubun "Cartel" adındaki albümü ilk önce Avrupa'da yayınlandı (PolyGram Music). Kısa zamanda Avrupa'da medyanın dikkatini üzerine çeken grup hakkında MTV müzik kanalında röportajlar yayınlanır. Türk müziğinin (tarzı ne olursa olsun) sesini dünyaya duyuran nadir topluluklardan birisidir. Cartel'e olan bu ilgi albüm satışlarına ve konsere gelen kişi sayılarınada yansıdı. Ahmet San'ın menajerliğinde Türkiyenin her yerinde konserler verdiler. Ancak bu olumlu hava hep böyle devam etmedi. Bir süre sonra grup elemanları arasında anlaşmazlık çıktı ve grup dağıldı. Sonra tekrar birleşme çabaları oldu birde parça yaptılar ama sonuç alınamadı.

Cartel'in takipçileri
Cartel'in başlattığı Türkçe Rap gençler arasında oldukça büyük ölçekli bir etki uyandırdı. Öyleki Rap yapamaya çalışan ilk gençler Almanya'da yaşayan gurbetçi Türklerin bozuk şivesini bir stil sanmış ve ostilde rap yapamaya çalışmışlardır. Cartelin etkisiyle yabancı dilde rap yapan isimler de Türkçe Rap yapmaya başladılar. Cartelden sonra Karakan grubu kendi albümlerini çıkardılar. Nefret, Rapor 2, S.O.S sinsilesi devam etti gitti. Şu an Türkiyede yüzlerce Türkçe Rap yapan isim var. Sanki aynı filmi izliyorduk. Bir zamanlar Rock müziğin geçtiği yollardan Rap Müzikte geçiyordu. Araştırın! Şu anda dinlediğiniz ya da hayranı olduğunuz mcler in çoğu 1995 den önce neler yapıyordu acaba :))))))

Cartelin yakaladığı başarı sonrasında plak şirketleri yeni rap müzisyenlerinin peşine düşmüşlerdi. Ancak henüz yeni yeni yetişen gençler arasından, rap dünyasında "Wack Mc" denilen amatör rap müzisyenlerini bulabilmişlerdi. Bu müzisyenlere albüm çıkartan şirketler için sonuç oldukça vahimdi. Unutmayalımki Cartel yakaladığı başarıda bir ilk olması çok çok önemlidir. Birkaç plak şirketi aynı sonuçla karşılaşınca rap müzisyenleri için artık şirket bulmak oldukça zorlu olacaktır. Zira sonradan yetişen iyi müzisyenler bu konularda oldukça sıkıntı çektiler, çekiyorlarda...

Durum böyle olunca rap müzisyenlerini kendilerini internet dünyasına atmışlardı. Günümüzdede halen rap müzisyenlerinin kendilerini kanıtlayabileceği izleyici kitlesine ulaşabileceği en iyi ortam internettir. Örnek olarak günümüzde en iyilerden kabul edilen Ceza, Sagopa Kajmer gibi isimler internetten kendilerini tanıtıyorlardı. İnternetteki rap severler kendilerine ayrı bir dünya kurmuşlardı. Hiçbir basın organında yeralmadan veya reklam yapılmadan konserler düzenliyorlar, albümler çıkarıyorlar.
(Kaynak: Wikipedia)

"Lan zaten biliyorduk bunları" diyenler içinde asıl anlatmak istediğime geleyim. İsterseniz önce klibi bir izleyin (özellikle introsunu!!!) sonra devam edelim;





Sagopa Kajmer:

"1995 de şarkı ilk çıktığında gerçekten hiç ısınamamıştım..." Buraya kadar tamam, sonuçta adamın kendi fikridir. peki ya gerisi?? 1995 den önce nerdeydin o zaman sagooooo?

Fuat:
"bu isi böyle gaggara guggara diye yapanlar da var, Cartel gibi"..ya buna sadece güldüm. Bi kere Fuat kim be..gaggara guggara yapa yapa sınırdışı edilen bir zavallı.. (kötü konuşturmayın adamı yaw)

Hadi fırsatını bulup tv ye çıktılar o dönemde, heyecan yapmışlardır diyelim. Sonuçta kime sorarsanız sorun Türkçe Rapin tarihi ve çıkışı belli! Polemik konusu olmamalıdır. Tekrar söylüyorum aptalca bir tartışma konusu yaratmak için değil, bilinçsiz yapılmış açıklamalar rap'in asıl amacını saptırmasına kızıyorum! Dikkatinizi tekrar "RAP" kelimesinin ing. ve türkçe karşılığına çekerim. Şimdi ben burda adı geçen adamları dinlemiyormuyum..dinliyorum. Ama herşeyin bir ilkini-başını-başlangıcını yapan vardır..bir sürü örnek verilir ona kalırsa. Teknoloji bile böyle gelişmiyormu! Yapmayın allahın aşkına..

Bu konuyla ilgili uyuz olduğum bir şey daha var! Dehşet Crew resmi web sayfasından;


"amacimiz rape destek, amacimiz rapcilere destek, amacimiz tarafsiz olmak.... bu sözleri cok okumussunuzdur ancak bir cok türk-rap sitelerinin bukadar ikiyüzlü oldugunu zannetmezdik. "Cartel'e saygi" sarkisindan önce sarkilarimizi yayinlayan siteler ne olduysa birden bizim maillerimize ya cevap vermiyorlar, ya da anlamsiz sebeplerden dolayi sarkilarimizi yayinlamiyorlar. "Tarafsiz" olan bu siteler bir kac ünlü rapciyle arasinin bozulmasindan korktugu icin sarkilarimizi yayinlamiyor. Ayrica forumlarda bizim hakkimizda acilan konular bir kac kisi tarafindan karistiliyor ve en kisa zamanda kilitlenip yok ediliyor.Bu sitelerde rapciye saygi denen en ufak sey yok. Unutmamalari gerekir bu siteler rapcilerin sayesinde ayakta duruyor.


Raphaber.com: Raphaber.com complation'a katilmak icin onay almistik, ancak complation'a ünlü rapcilerden destek gelmedi diye albümün cikmayacagi haberi yapilmisti. Bu haberin neticesinde biz de sarkimizi nete verdik.Ne hikmetse kisa süre icinde Complation cikti ve bu olaydan biz sorumlu tutulduk. Herseye ragmen biz baristan yanaydik ancak "tarafsiz" olan site büyük ihtimalle bir kac büyük rapciyle aralarinin bozulmasindan korktugu icin buna yanasmadi.


Hiphoplife.net: bu sitenin kime calistigi zaten belli. Yukarda da belirttigimiz gibi "Cartel'e saygi" dan önce sarkilarimizi yayinlayan bu site artik sitesinde bize yer ayirmiyor. Büyük bir "tarafsizlik" örnegi....


Suikast.de: cok acik konusalim, modlari tek kelimeyle serefsiz. Dogru dürüst konusmasini , rapciye saygi ne demek bilmeyenbirer serefsiz. Kendini türkce rapin kurucusu olarak gören bu site unutmasin ki bugüne kadar sadece rapcilerin sayesinde geldi.
hersey karsiliklidir, nasil ki sitelerin ayakta durmasi icin rapcilere ihtiyaci var, rapcilerin de tanitimi icin malesef bu sitelere ihtiyaci var. Ancak sunu kimse unutmasin, biz bugüne kadar kimsenin destegi ile biryere gelmedik.Herseyi kendimiz basardik. Biz rapimizi yapariz ve Allah'in izniyle daha da ileriye gideriz ancak sizler bu yaptiklarinizin karsiligini mutlaka bulacaksiniz."

--------------------------------------------------------------------------------------

Son olarak; ayrımcılık yapmayalım. Tamam herkes herkesi dinlemek, sevmek, haklı bulmak zorunda değildir. Unutmayalım ki ne dissler ne rapler yapıldı şimdiye kadar.. Zaten rap camiasında önce kanki olupta sonra birbirlerine sövenleride çok gördük..daha neler neler...ne yani Dehşet Crew da fikrini bildirdiyse, çok mu kötü yapmış?? Hak eden payını alır...bu hep böyle değilmiydi? Tbrkler Dehşet Crew

Hiç yorum yok: