Salı, Ekim 17, 2006

Fransa' nın Cezayir Soykırımı



Cezayir Soykırımı:

Cezayir Soykırımı Fransız yönetimi altında 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş (Scotsman, 17 Nisan 2006), çok sayıda kişi de işkence ve kötü muameleden geçmiştir. Cezayirliler bu olayları 'Cezayir Soykırımı' olarak adlandırırlar.
Fransa, soykırım bir yana, olaylardaki sorumluluğunu dahi kabul etmiş değildir. Paris hükümetine göre tüm bu olaylar tarihçilere bırakılmalıdır.
Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika ise Fransa'nın Cezayir'de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını iddia etmiştir.
Cezayirli üst düzey bir idareci olan ve
Mayıs 1945 Vakfı'nın Başkanı Muhammed El Korso "Fransızlar ve uluslararası kamuoyu bilmelidir ki Fransa Mayıs 1945'de gerçek bir soykırım işlemiştir" demiştir. Yine Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika da "Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır" demiştir.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi





Ankara Ticaret Odası (ATO), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra Rusya ve ABD'yi de içine alan ''Katliam ve Soykırım Sicili Raporu'' hazırladı.
Raporda, 25 AB üyesi ülkenin 9'unun sicilinin bozuk olduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi olarak sıralandığı raporda, Rumların 1912 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik katliamlara başladığı vurgulandı.
ATO'nun ''Katliam ve Soykırım Sicili Raporu'' , AB üyesi ülkelerin tarihindeki katliam ve soykırımlara dikkat çekti. Raporda, sözde Ermeni soykırımını ilk olarak 1982'de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanıdığı belirtilerek, Rumların 1912'de Kıbrıs Türklerine yönelik katliamlara başladığı ifade edildi. Raporda diğer ülkelere ilişkin saptamalar da şöyle:

Fransa: 20. yüzyılı kana boyayan soykırımların mimarları arasında yer aldı. Cezayir'i 132 yıl boyunca işgal altında tutan Fransa, 1954-1962 yılları arasında 1.5 milyon Cezayirliyi katletti.

Belçika: Sömürgesi altındaki Ruanda ve Kongo'da 10 milyondan fazla insan soykırıma uğradı.

İtalya: Libya'da 1911'den 1940'lı yıllara kadar uyguladığı imha operasyonları ve çölün ortasına kurduğu toplama kamplarında yüz binlerce Afrikalı Müslüman hayatını kaybetti.

Almanya: Almanlar 1933-1945 yılları arasında Büyük Alman İmparatorluğu'nu kurmak ve mükemmel Alman ırkını yaratmak hedefiyle diğer milletlerden ve etnik gruplardan 21 milyon insanı topluca kurşuna dizerek, toplama kamplarında, fırınlarda yakarak, gaz odalarında zehirleyerek soykırıma uğrattı.

Danimarka: 1945 yılında 250 bin Alman mülteciyi ölüme terk etti.

İspanya: Diktatör Francisco Franco , ülkesinde 30 bin muhalifini öldürttü. İspanyollar Amerikalılarla birlikte milyonlarca Kızılderiliyi katletti.

İngiltere: 1788-1938 tarihleri arasında sömürgeleştirmek amacıyla gittiği Avustralya'da yerleşik yerli halk Aborijinleri sistematik olarak yok etti. 750 bin Avustralya yerlisinden sadece 31 bin kişi sağ kalabildi.

Rusya: Lenin, 1917- 1920 yılları arasında 30 bin muhalifini infaz ettirdi.

ABD: Amerika, soykırımlara Kızılderilileri katletmekle başladı. Amerikalılar ve İngilizler, Almanların savaşı kaybetmelerinin ardından, Dresden kentine sığınan Alman göçmenlerin üzerine 3 gün süreyle havadan bomba yağdırdı. Bu harekâtta çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 200 bin kişi öldü. Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombaları sonucu 135 bin kişi öldü. ABD'nin Vietnam'ı işgali ise 70 bin kişinin ölümüyle sonuçlandı. ABD son olarak Felluce'de 1500 sivili öldürdü.

http://www.fransizkalma.org/

Hiç yorum yok: